Arduino Nedir

     Arduino programlanabilir fiziksel bir açık kaynak platformudur. Tek başına nesneleri kontrol edebilmesinin yanı sıra bilgisyar gibi sistemler aracılığı ile çeşitli yazılımlara ve plartformlara bağlanabilir. Arduino kartlarını satın alabileceğiniz gibi Arduino resmi sitesinde yayınlanan dökümanlar sayesinde kendinizde üretebilirsiniz. Arduinolar genel olarak Atmel AVR tabanlı ve Arduino bootloaderına ssaahip işlemciler barındırsada son zamanlarda İntel tabanlı arduino kartlarıda çıkmıştır. Arduino lartlarının programlanması ise ücretsiz olarak sunukan Arduino IDE üzerinden C tabanlı kısmi özelleştirilmiş bir dil ile yapılır.

Arduino kartları aslında ürünlerin deneme aşamasını kolaylaştırmak için kullanılır, nihayi ürünler için arduino tabanlı yeni kartlar tasarlanır ama hobi elektroniği yada hobi robotiği ile uğraşan biriyseniz yada ürünü ticari olarak kullanmayacaksanız böyle bir zahmete girmek zorunda değilsiniz.

Arduinoları öne çıkaran özelliklerin başında fiziksel eklentileri(shield) gelir, bu eklentiler sayasinde hızlı ve zahmetsiz biçimde sisteminize istediğiniz özellikleri ekleyenbilirsinz. Wi-fi, Bluetooth, Gsm eklentileri ile kolay bir şekilde haberleşme yapabilirken gaz sensörü, hareket sensörü gibi sensör eklentileri ile arduinonuzun istediğiniz veriyi toplamasını sağlayabilir, motor sürücü eklenti kartları ile devre tasarımı ile uğraşmadan sisteminizi hareket ettirebilirsiniz. Şunuda belirtelim nu kartlar deneme aşamasında çok kullanışlı ve yararlı olsada görünüşü ve boyutları itibari ile ürününüzün son aşamasında kendi kartınızı tasarlamanız çok daha iyi bir seçim olacaktır.


Arduino çeşitleri, programlanması, eklentileri-sensörleri, örnek uygulamaları-projeleri ve kullanımları ile ilgili bilgiler ile çeşitli eğitim yazılarını
sitemizden bulabilirsiniz.

Arduino Çeşitlerinden bazıları
Arduino fiziksel eklentileri(shield) ile yapılmış bir sistem.

0 yorum: