Arduino Türleri - 3 Arduino Uno


    Bu yazımızda Buradaki tabloda karşılaştırmalı özet olarak kısa bir tanıtımını yaptığım ve ilgili kısmını aşşağıyada eklediğim  Arduino ailesinin en çok bilinen ve kullanılan ilk Arduino modeli olan Arduino Uno yu detaylı olarak ele alacağız. Zaten Uno İtalyancada 1 - ilk anlamına gelir isminin Uno olmasının nedeni de budur. Arduino Uno hakkında bilgi edinmeden önce buradaki yazıdan ATmega 328 hakkında bilgi edinmenizde yarar vardır zira Arduino Uno temel olarak bu mikrokontrolörün bize sunduğu nimetlerden faydalanmaktadır. Arduino Uno nun en çok kullanılma nedeni eski oluşu, internette dokümanın bol olması ve başlangıçta yapmak istediğiniz projelerde sizi zorlamadan istediğiniz sonucu vermesidir.

Adı Mikrokontrolörü Çalışma voltajı / Giriş voltaj aralığı İşlem hızı Analog
Giriş/Çıkış
Digital
IO/PWM
EEPROM
[KB]
SRAM
[KB]
Flash
[KB]
USB UART
Uno ATmega328 5 V/
7-12 V
16MHz 6/0 14/6 1 2 32 Normal 1

    Arduino Uno pinleri ve diğer dahili ürünler

    Arduino Uno 14 dijital pine sahiptir ve bu pinlerin 6 sı Pulse-Width Modulaton(PWM) tekniği için kullanılabilir. PWM için kullanılan pinler Arduino Uno kartında pin numaralarının üstünde bulunan işaret ile belirtilmektedir.  dijital pin haricinde 6 adet analog giriş pinine sahiptir. Bunlar dışında 1 adet 5 volt bir adet 3.3 volt çıkış pini, 3 adet gnd(ground) pini, 1 reset pini, 1 adet Analog Referans(AREF) pini, 1 adet güç giriş pini ve Serial programlama pinleri vardır. Arduino unuda Serial programla pinleri dışındaki pinler dişi pinlerdir ve Uno kartının  sağ ve sol taraflarında bulunmaktadır, serial programlama pinleri ise erkektir ve kartın arka kesminde yer alır. Pinlerin yerlerini alttaki Uno fotorafında daha net bir şekilde görebilirsiniz.Not: Arduino Uno R3 versiyonu ile reset butonu USB girişinin yan tarafına alınarak daha kolay ulaşılması sağlanmıştır.
Arduino Uno R2 pin şeması



    Pinler ve ATmega 328 dışında Arduino Uno normal USB girişine ve adaptör girişine sahiptir. USB girişi sayesinde bilgisayara bağlayıp kolay bir şekilde kod atabilir yada bilgisayar ile haberleşmesini sağlarız. Adaptör girişi ise adaptör yada pil sayesinde arduino için gereken gücü almamızı sağlar ancak usb ile bilgisayara bağlıyken yada başka kaynaktan güç alırken bu girişi kullanmak zorunda değiliz. Arduino Uno 3 adet led barındırır bunlardan ikisi RX ve TX ledleridir ve seri haberleşme akışı sırasında çalışırlar diğer led ise 13. pine bağlıdır bu sayede led uyarısı istediğimiz durumlarda harici led bağlamadan bu ledi kullanabiliriz.

    Arduino Uno Güç özellikleri

     Arduino Uno USB yada harici bir güç kaynağı ile çalıştırılabilir, eğer USB dışında bir kaynak kullanıyorsak direk şehir hattına bağlamak AC -> DC adaptör, uygun aralığa ayarlanmış güç kaynağı yada uygun aralıktaki pil kullanılmalıdır. Arduino Uno her ne kadar 6-20 volt arası çalış sada 7-12 volt arasındaki bir güç kaynağı ile çalıştırılması önerilmektedir. Voltaj Giriş Pini(VIN) sayesinde harici güç kaynağı jumper yada kablo yardımıyla Arduino Unoya bağlanır(7-12 volt).
     Arduino Uno güç almak dışında sizin projelerinizde kullanmanız için 5 ve 3.3 DC güç çıkış pinleri bulundurmaktadır. Bu pinler sayesinde en fazla 50 mA e kadar sisteme güç aktarımında bulunulabilir. Ayrıca IOREF ile I/O çıkış, AREF ile Analog giriş voltajları referans alınabilir.
    Arduino bağladığınız bir ürünün diğer ucunu Arduino Uno üzerindeki GND pinine bağlamayı unutmayın.

   Arduino Uno Hafızası

   Arduino Uno barındırdığı ATmega 328 sayesinde 32 Kb lık bir hafızaya sahiptir ancak bunun 0.5 Kb lık kısmı Arduino bootloaderı tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca Arduino Uno 2 Kb RAM ve 1 Kb EEPROM  barındırır


     Arduino Uno Haberleşme ve Bağlantı özellikleri

      Arduino Uno sahip olduğu ATmega 328 sayesinde 0.(RX) ve 1.(TX) pinleri sayesinde seri haberleşme yapabilmektedir, ayrıca sahip olduğu USB bağlantı sayesinde doğrudan USB bağlantısında bulunabilir. Bu bağlantılar ARduino Uno kartımıza kod atmak dışında sensörlerden ölçtüğümüz verileri Arduino IDE içinde bulunan "serial monitor" sayesinde görebilirken yine bu araç sayesinde Arduino Unoya anlık komutlar verebiliriz.

    Arduino Uno Otomatik Kapatma (Koruma)

     Arduino Uno kendini korumak için 500 mA den fazla akım çektiğinde kendini kapatıp açar eğer bu sırada bilgisayara bağlıysa bağlantıyı keser.
 
    Arduino Uno Fiziksel Özellikleri

     6.85 cm uzunluğundaki Arduino Uno 5.33 cm genişliğe sahiptir. Arduino Uno pinleri arasındaki mesafe 2.54 mm iken 7. ve 8. dijital pin arasındaki mesafe ise 4.05 mm dir. Ayrıca USB ve güç jakları ile header çıkıntıları üst taraftadır ve altında sadece lihimler vardır.

    Arduino Uno Çeşitleri

    Arduino Uno 4 farklı versiyono sahiptir bunlar r1, r2, r3 dışında SMD modelleridir. SMD modellerinde ATmega 328 dahilidir ve diğer modellerin aksine çıkartılamaz. Arduino Uno r1 ilk arduino kartıdır, R2 ise DFU modu için 10 K lık bir direnç eklenmiştir eğer Arduino Uno R1 kullanıcısı iseniz DFU modu için kartınıza direnç bağlamanız gerekir. Arduino Uno en köklü değişimi R3 ile almıştır, AREF pininin yanına 2 adet yeni pin eklenmiştir (SDA ve SCL), Reset devresi daha güçlü hale getirilerek olumsuz durum riski azaltılması amaçlanmış ayrıca  ATmega 8U2 çipi ATmega 16U2 olarak değiştirilmiştir.

1 yorum: