Arduino Led kullanımı - Trafik lambası yapımı - Arduino Örnekleri
Merhaba arkadaşlar uzun bir süredir yazı yazamadım. Daha önce Arduino kartları hakkında bilgiler vermiştim inan bunlar led yakmak yada uzunluk ölçmekten daha önemli çünkü hiç bir şey kapasitesini bilmeden tam verimle çalışmaz zorlarsak yakarız zorlamazsak ziyan ederiz. Tabi buradan led yada sensörleri gereksiz sanmayın.Projeye başlayalım zaten bu sırada led kullanmayı öğreneceğiz. Ancak daha öncesinde led ve direnç hakkında kısa bilgi verelim.
LED ve Direnç
Led elektroniğin lambasıdır, ışık gereken yerde ledler kunlanılır. Çeşitli renkleri vardır ve genelde 3-5 vold arası çalışır düşük güç ile çalışmaz veya az ışık verir, çok fazla güç verirsek yanarlar. Uzun bacağı artı kısa bacağı eksi uçlardır.
Dirençlerin ise artı eksi uçları yoktur ve uçlar arası gerilimi düşürmek için kullanılır. Farklı değerleri vardır ve bu değerler direnç üzerindeki renkli halkalar ile belli olur.
MALZEMELER
1 * Arduino ( proje UNO üzerinden ilerleyecek)
1'er adet sarı, yeşil, kırmızı led
3 adet direnç ( 0 ohm - 2 kohm arası istersek hiç olmaz bu led e bağlı biz 220 kullanıcaz)
Yeteri kadar kablo yada jumper
Breadboard ( bu olmadan olur(zorlar) ama bu bize neredeyse her zaman yardımcı olur)
Arduinoyu çalıştıracak güç ( bilgisayar, pil yada adaptör)
Devre Kurulumu
Devreyi breadbord üzerine kuracağız kodlarda yeşil ledi 5, sarı ledi 6, kırmızı ledi 7 nolu pinlere bağlanmış olarak ayarladık ledleri Arduino ya bağlarken pinlerin ucuna önce direnç bağlıyoruz direncin diğer ucunu ledin artı ucuna ( uzun bacak) bağlıyoruz ledin diğer bacağınıda Arduino da bulunan GND( ground - toprak - eksi) pinine bağlıyoruz devre aşağıdaki görsele benzeyecek.
Devre kurulumu |
Programlama
Devremizi kurduk sıra elektriği kontrol etmekte buzu Arduino kartımızı programlayarak yapacağız bu kısmı uzatmadan kodları ekliyorum zaten gerekli açıklama kodlarda mevcut .
int yesil = 5; int sari = 6; int kirmizi = 7; //Üst tarafta ledlerin hangi pinlere bağlanacağını tanımladık eğer bu işlemi yapmasaydık "sari" yazacağımız yerlere 6 yazardık ancak bu karışıklığa sebep olabilir bu yüzden bu tanımlamaları yapmaya alışmak iyi olur void setup(){ // bu blok kodları sadece bir defa başlangıçta çalışır adı üstünde Arduino kartımızı kuruyoruz pinMode(yesil, OUTPUT); pinMode(sari, OUTPUT); pinMode(kirmizi, OUTPUT); // üst tarafta ise ledleri taktığımız pinleri çıkış olarak ayarladık bu sayede bu pinleri bir güç kaynağı gibi kullanıp ledlere gerekli gücü göndereceğiz } void loop(){ // bu blok içine yazılan kodlar devamlı olarak bitip başa döner Arduinoya güç geldiği sürece devam eder digitalWrite(yesil, HIGH); // yeşil ışık yanıyor delay(5000); // yeşil ışık 5 saniye boyunca açık kalıyor digitalWrite(yesil, LOW); // yesil ışığı kapatıyoruz digitalWrite(sari, HIGH); // sarı ışığı yakıyoruz delay(750); // 0.75 sn bekliyoruz digitalWrite(sari, LOW); // sari ışık sönüyor digitalWrite(kirmizi, HIGH); // kırmızı ışık yanıyor delay(3500); // 3.5 sn bekliyoruz digitalWrite(kirmizi, LOW); // kırmızı ışık sönüyor // sistem buradan sonra yeşil ışığı yazdığımız koda döner }
Işık sürelerini pin yerlerini filan değiştirerek devreyi tekrar kurmanızı öneririm. Herhangi bir sorunuz olursa alta yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Led ayakları tersmi yazılmış
YanıtlaSil