Arduino Hakkında - ATmega 328 Mikrokontrolör

ATmega 328 - Arduino Uno
   ATmega328 mikrokontrolör bizim için Arduino kartlarımızın en çok kullanılan modellerin beyinidir, aslında bizim Arduino(hatta elektrik-elektroniğin tamamında) yaptığımız ATmega 328 in hangi bacağından hangi durumda ne kadar elektrik salınımı olacağını belirlemek. Bu yüzden Arduino öğrenmeden önce ATmega 328 hakkında bir takım bilgi vermek istiyorum zaten bizim Arduino ile çalışırken  kullanacağımız şeylerde ATmega 328 ile hemen hemen aynı işlevler. Hatta arduino tabanlı bir proje için daha güzel görünümlü ve işlevsel kart tasarımı yaparken arduino yerine sadece Atmega 328 kullanıcaksınız. Ayrıca Atmega 328 Uno dışında Mini ve Nano gibi modellerde de kullanılmaktadır.

     ATmega 328 Atmel şirketinin megaAVR serisinden düşük güç tüketme teknolojisine (picoPower) sahip bir mikrokontrolördür. ATmega 328 8 bitlik AVR işlemcisi, 32 Kb hafızası ve 2 Kb ram barındırmaktadır. 20 MHz saat hızına kadar çalışsada Arduino Uno 16 MHz lik işlem frekansına sahiptir. 28 pine sahip olan Atmega 328 in pin sıralamasını aşşağıdaki resimde görebilirsiniz ancak bu sıralama ARduino kartları ile aynı değildir. Parantez içindeki değerler Arduino pinlerini göstermektedir bu şema özellikle Arduino yaptığınız projeler için kart tasarlarken işinize yarayacaktır eğer bu işlere yeni başlıyorsanız bu sayfayı yer imlerine ekleyin yada resmi ulaşabileceğiniz bir yere kaydedin.
 
ATmega 328 pinleri ve ARduino Pinleri





 ATmega 328 ile ilgili elektronik bilgiden sonra birazda mekanik bilgiler verelim. ATmega 328 i daha çok  dikdörtgen şeklinde büyük modeli ile görsekte kare şeklinde küçük  modelide vardır ancak bunun el ile lehimlemesi çok zor olduğu ve uygun header bulunmadığı(yani devreye entegre ettikten sonra çıkarıp tekrar kullanması imkansız gibidir. Dikdörtgen 328 ( üsteki şemada pin sırası altta ise kendisi bulunmaktadır ) 7.62 mm uzunluğa sahiptir. 1.8 - 5.5 volt arasında çalışsada ben ARduino dışında 5 volt ile kullanıyorum. (-45) - (85) derece arasında çalışabilen ATmega 328 82 derecede 20 yıl 25 derecede 100 yıl çalışma ömrü sunmaktadır.


ATmega 328 P


    ATmega 328 ile ilgili daha fazla detayı bu adresten öğrenebilirsiniz.

    Size karışık gelsede ilerleyen dönemlerde ATmega 328 (yada diğer kontrolörleri) daha yakından tanımak zorunda kalacaksınız.
     
  


0 yorum: